Houten Huuske

uitbreiding woning te Apeldoorn

Hoofddoel was om bij dit typische Apeldoorns “huuske” uit de jaren ’20 een betere indeling op de verdieping te maken. Daarnaast is het oorspronkelijke zelfstandige karakter dat deze huisjes hadden teruggebracht. De verdieping is vrijwel volledig gestript en opnieuw ingedeeld. Het platte dak van de zijbeuk dat niet werd benut is bij de verdieping getrokken, zodat er ruimte ontstond voor een extra kamer. Het schuine dak is als het ware opgetild en knikt vanaf de buitenwand als een moderne Mansardekap recht naar beneden.

De verdieping is heringedeeld in drie slaapkamers, een ruime study en een badkamer. In plaats van de smalle gang is het centrale element een gym, waardoor de fitnessapparaten niet meer onder het bed van de logeerkamer hoeven te liggen. Door de vliering grotendeels weg te halen zijn de kamers veel ruimtelijker geworden. De ruimte die hierdoor verloren is gegaan wordt teruggewonnen in twee inbouwkasten die tot aan het dak lopen. Het huis wordt doorsneden door een glazen lichtstraat over de volle breedte. De moderne materialisering met wit gestucte wanden, de lichte houten inbouwkasten en matglazen schuifdeuren zorgt voor een licht en luchtig karakter.

Van buiten wordt de originele breedte van het huis zichtbaar gemaakt door de zijbeuk te bekleden met verticale houten geveldelen. Het hout loopt op de verdieping door in een torentje dat de badkamer herbergt. Het torentje wordt eigenwijs schuin afgesneden in de tegengestelde richting van het dak. De berging, die eveneens van houten geveldelen is gemaakt, wordt op dezelfde manier schuin beëindigd, om het volume los te houden van de buren.

uitbreiding woning
te Apeldoorn