Ons kent Ons

starterswoningen te Oirschot

Voor starterswoningen geldt het devies: Flexibiliteit + Diversiteit = Haalbaarheid. Om zowel woningen als studio’s te kunnen realiseren in telkens dezelfde bouwenvelop is een typologie ontwikkeld waarin in één woning twee studio’s passen. Zo is het plan aanpasbaar aan de altijd in beweging zijnde woningvraag.

Diversiteit zit in de woningplattegrond. Door een op te rekken basisplattegrond is voor elke koper een woning te maken die aansluit op de persoonlijke wensen en budget. Aan de buitenkant is dit te zien in de gevel, die meeloopt met de grootte van de woningen.

Maar de grootste winst voor een startersproject is de sociale meerwaarde die uit een plan gehaald kan worden. Door het parkeren aan de zijkant van de locatie te plaatsen en de woningen zo ver mogelijk naar de straat te schuiven ontstaat een gezamenlijk erf, geschikt voor ontmoeten, verblijven, spelen, barbecueën, tuinieren of om naar te kijken vanaf je eigen terras. De typologie is dorps, de materialisatie is een referentie naar de boerenschuur. Het zwarte hout en de witte kozijnen in de grote gevelopeningen geven het project een eigen identiteit waarvan de starters zullen zeggen: hier willen wij graag wonen.

7-14 starterswoningen
te Oirschot
JA-prijs 2012, 3e prijs in 3e ronde