Ronding

uitbreiding woonhuis te Beekbergen

Bij de vergroting en herindeling van dit woonhuis uit 1960 is de karakteristieke ronde wand als leidraad genomen. Door deze ronding als gekromde lijn door te trekken naar de tuin ontstaat een ruimtelijk element dat ordenend werkt en je als het ware door het huis leidt. Aan de ene kant liggen de belangrijkste ruimtes van het huis: de woonkamer en de grote leefkeuken. Aan de andere kant vinden we de meer functionele ruimtes terug: de bijkeuken, study en de hal met de oorspronkelijke, fraaie kwart-ronde trap.

De scheiding tussen woonkamer en keuken is vormgegeven als kastmeubel met een doorzichthaard. De glazen deur zorgt er samen met het doorkijkje in de haard voor dat er visueel contact blijft tussen woonkamer, keuken en tuin. Door deze deur als taatsdeur uit te voeren blijft hij los van de ronde wand en wordt diens geleidende functie versterkt.

De verdieping van het huis was erg donker en krap. Het inkorten van de tot het dak doorlopende ronde wand naast de trap, het creëren van een vide met een groot dakvenster in de hal en het weghalen van het plafond, waardoor de nok zichtbaar wordt, zorgen voor ruimte en licht. Het uitvoeren van de slaapkamerdeuren en badkamerwand in geëtst glas geeft maakt de ruimtelijke beleving van de verdieping nog groter, omdat door de lichtval de ruimtes er achter ervaren worden.

uitbreiding woonhuis
te Beekbergen