Joren Hoogeboom

Joren Hoogeboom

architect / fotograaf
 

ANDERS…

Dat is hoe je mij het beste kunt karakteriseren. Mijn afstudeerproject aan de Technische Universiteit Eindhoven had dat al in zijn naam: “Anders dan Andersson”, en niet alleen vanwege de mooie alliteratie. Ik probeer, door net wat anders te kijken dan gemiddeld, tot verrassende uitkomsten te komen in mijn opdrachten. Kwaliteit en persoonlijke benadering staan daarbij bovenaan. Geen dertien-in-een-dozijn-oplossingen, maar maatwerk. Ik kies liever de mooiste weg in plaats van de makkelijkste. Maar wel met in mijn bagage de gedegen kennis van een technische opleiding en jarenlange werkervaring, alsmede een luisterend oor voor mijn opdrachtgevers.

 

FILOSOFIE

De werkelijkheid is slechts een interpretatie van datgene om ons heen wat we door zintuiglijke waarneming in ons opnemen en verwerken.

Oftewel: datgene wat de mensen ervaren is afhankelijk van wat ze zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Als architect heb ik geleerd om met mijn gevoel voor schaal, verhouding, licht, kleur, en textuur, een gebouw te maken dat een bepaalde ervaring teweeg brengt. Een gevoel dat jij als gebruiker belangrijk vindt, maar waarvan je niet wist hoe dat vorm te geven. Mijn uitgangspunten zijn altijd de wensen van jou als opdrachtgever, de inpassing in en de interactie met de bestaande omgeving en een eigenheid van het ontwerp. Hierdoor heeft elk eindresultaat altijd een persoonlijk en uniek karakter.

Met mijn fotografie presenteer ik míjn interpretatie van de werkelijkheid zoals jij ‘m als opdrachtgever graag wil zien. Ik kijk naar wat het te fotograferen onderwerp nodig heeft en waarvoor het te leveren beeldmateriaal gebruikt moet worden. Grafische weergave en abstractie zijn hierbij een veelgebruikt stijlmiddel, alsmede mooi licht en een kleine scherpte op de juiste plek.

 

CURRICULUM VITAE

opleiding:

bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven, richting architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen.
afstudeerproject: “Anders dan Andersson”, een ontwerp voor het Museumplein te Amsterdam
afstudeercommissie: prof. ir. Bert Dirrix, ir. Lex Kerssemakers, ir. Han Lörzing

werkervaring:

Atelier voor Architectuur & Fotografie (oprichter, directeur, architect, fotograaf)
Van den Pauwert Architecten BNA (architect)
Technische Universiteit Bouwkunde Eindhoven (docent masterproject)
UArchitects (oprichter, directeur, architect)
Architecten aan de Maas (architect)

overig

Jurylid Architectuurprijs Apeldoorn
extern beoordelaar studentenprojecten Bouwkunde op de Technische Universiteit Eindhoven
fotobespreker en cursusleider basiscursus fotografie
vrijwilliger bij Scoutinggroep Hertog van Gelre
consulent gebouw en accommodaties bij Kennisnetwerk Scouting Nederland