Traces of Mobility

Onderdeel van een expositie over expats en de sporen die het expat-bestaan achterlaten. Publicatie in Archiprint februari 2014

De deelnemende fotografen werden elk aan een expat gekoppeld, over wie ze een korte fotoserie moesten maken met als thema traces of mobility. “Mijn” expat bleek een echtpaar uit Darwen, UK. Een gemoedelijk koppel dat zich eigenlijk overal thuis voelt, zoals in het gesprek bleek. Zij was degene die in het buitenland werkte, hij ging meestal met haar mee, omdat hij zijn eigen bedrijfje grotendeels op de laptop en via internet kon runnen. Het maakte hen eigenlijk niet uit waar ze woonden, zolang ze na het werk maar op de bank konden ploffen. Geen gemis aan thuis, contact met kinderen en familie liep grotendeels via skype en mail, dus ook geen foto’s in de koffer.

Mijn onderzoek of het Expat-bestaan sporen bij hen achterliet of dat zij sporen achterlieten stokte hiermee dus een beetje. Het gebrek aan deze sporen heb ik daarom juist aangegrepen voor mijn fotoserie: drie woonkamers die verschillen, maar die net zo goed dezelfde kunnen zijn. Als enige noodzakelijke inrichting een bank. Verder hebben ze geneog aan elkaar, met een glas wijn, een film op tv of een spelletje kaarten. De koffers staan klaar om naar de volgende werklocatie te kunnen gaan.

De begeleidende tekst bij de expositie:

traces_00