11 Beauval

renovatie woonhuis te la Borne (F)

Een oude, vervallen boerderij in een klein dorpje in Frankrijk is heropgebouwd tot woning. Naast het renoveren moest in de achtergevel een aantal openingen worden gemaakt ten behoeve van daglicht en uitzicht over het prachtige landschap. Vaak wordt bij dit soort renovaties gekozen voor grote schuifpuien. Maar om het typische, gesloten karakter van dit soort Franse huizen te bewaren is er voor gekozen om kleine perforaties in de gevel te maken waar deze nodig zijn. De openingen lijken willekeurig verstrooid over de gevel, alsof ze zijn ontstaan naar behoefte van het moment. Dat komt overeen met het beeld van de straatgevel, die intact is gelaten.

De hele woning is op traditionele wijze opnieuw gevoegd. Een grafsteen (met verwijzingen naar de Tempeliers) die in de keukenvloer werd gevonden is overeind gezet ter ondersteuning voor de schouw die dreigde in te zakken. Een aantal wanden is gewit om de ruimtes lichter te maken. Ter plaatse gevonden eiken planken en ramen zijn hergebruikt in het interieur.

De architectuur van de toegevoegde elementen en de opgeknapte ruimtes is sober, traditioneel en dringt zich niet op. Bij alle ingrepen is rekening gehouden met de wens van de bewoners: respect voor het karakter van de woning, die door hen liefdevol op z’n Frans “11 Beauval” genoemd wordt.

renovatie woonhuis
te La Borne (Frankrijk)