Tetris badkamer

verbouwing badkamer te Apeldoorn

Een badkamer die tevens dienst doet als toilet voor bezoek dat je thuis ontvangt is een uitdaging. Men gaat niet graag in een badkamer naar het toilet en als bewoner voelt het of je iemand in je privé-domein toelaat. Als de ruimte voor de badkamer ook nog eens beperkt is, dan wordt het écht puzzelen op de vierkante centimeter. De oplossing is gevonden door de deur van de matglazen douchecabine een centrale, ruimtescheidende functie te geven die meer is dan het open en dicht zijn van de douche.

Als de deur dicht is, functioneert de ruimte als de standaard badkamer: douchecabine, wastafel en toilet. Staat de deur 90° open, dan vormt deze met de zijwand van de douchecabine een scheidingswand tussen badkamer en toilet. Door de deur 180° open te draaien kun je de doucheruimte betreden. In de plattegrond lijkt het schematisch of er precies drie soorten blokken van het computerspel Tetris in de ruimte passen, afhankelijk van de stand van de deur.

De bestaande badkamer had geen ruimte voor een wastafel in de badkamer. Deze was in de bijkeuken gepositioneerd. Door de wand iets op te schuiven is het gelukt om de wastafel in een nis in de badkamer te krijgen. Op de plek van de oude wastafel is een fonteintje geplaatst. Er is gekozen om de toegangsdeur uit te voeren als matglazen schuifdeur. Hierdoor loopt de wand ononderbroken door van de bijkeuken in de badkamer. Hierdoor  lijkt de kleine ruimte wat groter. Met (watervast) gestucte wanden, grote tegels met betonlook op de vloer en grote, randloze inbouwspots in het plafond ervaar je de badkamer niet als een typische sanitaire ruimte, maar kom je binnen in een prettige uithoek van het huis

verbouwing badkamer
te Apeldoorn