Coendersbuurt

particulier opdrachtgeverschap te Delft

Inzending voor de kavelverkoop van de Coendersbuurt te Delft, waar de gemeente heeft gekozen voor ontwikkeling in particulier en collectief particulier opdrachtgeverschap (PO / CPO). De ervaring leert dat het maken van een woning op maat financieel net zo voordelig kan zijn als het kiezen uit een catalogus, zeker als je met je buren samen kunt bouwen in CPO. Het voordeel van zo’n persoonlijke samenwerking: er ontstaat een unieke woning, geheel passend bij de wensen van de opdrachtgever. Omdat er veel variabelen zijn en omdat iedere koper zijn eigen specifieke wensen en smaak heeft, hebben is er voor gekozen om voor de inzending één voorbeeldwoning te maken, gebaseerd op een aantal fictieve, maar algemeen geldende wensen.

De kavels kennen per situering een prijscategorie per m2 en diverse stedenbouwkundige voorschriften. De af te nemen kavelbreedte is variabel, afhankelijk van wat de koper wil en kan besteden. Om een realistisch beeld te krijgen wat er ontworpen kan worden voor het indicatieve bouwbudget van € 350.000,- is een kavelbreedte van 5,2 meter aangehouden, waardoor de kavelprijs in verhouding is met het daarop te realiseren volume. De parkeeroplossing onder een dek op de eerste verdieping is opgelegd in het steden­bouwkundig plan.

Deze voorbeeldwoning heeft door zijn hoogte-breedteverhouding, kapvorm, de tweelaagse erker en enkele hoge binnenruimtes het statige van een herenhuis, maar is volledig modern vormgegeven. De splitlevelindeling zorgt voor privacy aan de straatzijde, de erker maakt het mogelijk om toch contact met de straat te hebben. Door de woonkamer op de eerste verdieping te leggen, is de buitenruimte vanuit de woonkamer toegankelijk. Een hoge pui zorgt voor veel licht, de open trap maakt de splitlevel-opzet zichtbaar en brengt het licht tot diep in de woning.

De bovenste laag zou normaliter de zolderverdieping zijn, maar door het toepassen van een glazen kap in plaats van dakpannen met dakkapellen, worden de kamers lichte ruimtes. Omdat het glas schuin ligt en de goot extra breed is gemaakt is er voldoende privacy. Op het dak en in het glas aan de zuidzijde zijn PV-panelen (zonnecellen) op te nemen. Samen met de warmtepomp, vloerverwarming en vraaggestuurde ventilatie met warmte­terugwinning voldoet de woning hiermee aan de gestelde hoge duurzaam­heids­eisen.

particulier en collectief particulier opdrachtgeverschap
te Delft
met Atelier EHV