Memories

begraafplaats te Nuenen

Op een nieuw aan te leggen begraafplaats is een aantal inrichtingselementen binnen een vastgesteld landschapsontwerp geplaatst: een poort, een paviljoen, een columbarium, een berging en in de toekomst een aula.

Het paviljoen is door zijn open en dichte delen zowel aanwezig als afwezig. Het beschut de mensen en laat ze tegelijkertijd opgaan in de omgeving. Een mooie plek voor een uitvaart of om bij een bezoek even te zitten en een dierbare te herdenken.

Het columbarium bestaat uit kleine sokkels, geïnspireed op een werk van Sol Lewitt, met plaats voor één of twee urnen die verspreid over de begraafplaats staan. Dit geeft een persoonlijk karakter aan bewaarplaats van de urn, dat bij een urnenwand ontbreekt. De sokkels worden, doordat ze verspreid staan, een integraal onderdeel van de begraafplaats.

De taatspoort is zowel toegang als ruimtelijk element dat de bezoeker bewust maakt van het betreden van de begraafplaats. Het is de plek waar men zich verzamelt om gezamenlijk naar de herdenkingsplek te kunnen lopen. Het is de toegang naar een herinnering.

paviljoen en bijgebouw begraafplaats
te Nuenen
bij Van den Pauwert Architecten