Paxtu

Blokhut Scoutinggroep J.P.G. Moorrees te Apeldoorn

Het door brand verwoeste gebouw van scoutinggroep de Moorrees was een oude boerderij. Het nieuwe ontwerp neemt zowel de historische richting van de akkerverkaveling over als de richtingen uit de huidige woonwijk. In letterlijke zin ontmoeten op deze locatie de twee richtingen elkaar als in een centrumpunt, figuurlijk vormt de scoutingclub de spil in de wijk op het gebied van sociale activiteiten en ontmoetingen.

Het gebouw bestaat uit twee volumes, die aan elkaar gekoppeld zijn op de als in het verlengde van de bomenrij. Twee grote lokalen op de begane grond vormen het hart van het gebouw. Daaraan worden een entreehal met sanitaire groep en een materiaalberging geplaatst. Op de verdieping zijn kleinere ruimtes nodig, waardoor het gebouw slechts deels een verdieping heeft. Een lessenaarsdak loopt op van één naar twee bouwlagen en neemt het schaalverschil tussen de laagbouw en de hoogbouw van de omgeving in zich op.

Door de vele richtingen en hoeken die het gebouw heeft, wordt het als solitair ervaren, maar omdat deze richtingen zijn overgenomen uit de omgeving verankert het zich als stedebouwkundig scharnierpunt in de situatie.

Blokhut Scoutinggroep J.P.G. Moorrees
te Apeldoorn