Stad op niveau

de stad als historische expositie te Apeldoorn

De Hoofdstraat in Apeldoorn is het historische hart van de stad. Op de kruising tussen twee handelswegen ontwikkelde zich een pleisterplaats voor handelsreizigers. Deze pleisterplaats groeide uit tot een volwaardige Dorpsstraat met belangrijke winkels in mooie panden. Het historische karakter van de lintbebouwing is intussen op veel plekken teloorgegaan. Door het bouwen van luifels en uithangborden is het individuele, verticale karakter van de panden op de begane grond onzichtbaar geworden.

De bezoekers van het centrum mogen best ervaren dat ze eigenlijk in een hele mooie straat winkelen. In de laag boven de winkels is dit nog heel goed zichtbaar. Maar omdat mensen over het algemeen recht voor zich uit kijken en niet omhoog (zeker niet in een winkelstraat), missen ze deze ervaring. Daarom zouden ze eens een wandeling op dat eerste niveau moeten maken, op een wandelroute vergelijkbaar met het Boomkroonpad bij het Drentse Borger.

Bekeken vanaf de verdieping, wordt bijna vanzelf het besef gekweekt van de kwaliteit van de historische bebouwing en de oude structuur van het lint op de Hoofdstraat. Het wandelpad kan prima als zomerevenement uitgevoerd worden. De Hoofdstraat als expositie, waarbij hopelijk het besef ontstaat dat de Hoofdstraat meer elan krijgt als ook op de begane grond het historische karakter beter zou worden benadrukt.

de stad als historische expositie
te Apeldoorn